onsdag den 11. januar 2012

"Nikolaj er 10 år, onkel og har egen lejlighed"

Mine tanker så vidt indtil side 81.

Nikolaj er ikke dum, men han har nogle forskruede menneskelige værdier. Måske er Nikolaj autist?
Efterhånden som han bliver voksen, har han ikke det samme behov for sin søsters beskyttelse. Han bliver selv i stand til at håndtere voldelige situationer og mennesker der ikke kender ham som den lille perverterede dreng han engang var, bliver faktisk draget TIL ham! Han er i stand til at have venner og en kæreste så længde det er på hans egne vilkår. Han er klar over værdien i at gøre andre glade og er i stand til at tilsidesætte sig selv, for at opnå dette. Alt dette gælder dog ikke søs...
Nikolaj er afhængig af hans søsters omsorg for at fungere. Han frygter konstant ensomheden, at blive sat udenfor samfundet og derfor holder han så godt fast i Søs, for hvis alle andre forlader ham, har han stadig Søs! Han kan ikke dele hende. Andre mennesker er konkurrenter om hendes kærlighed og det bedste for ham ville være at hun konstant lever i frygt for at miste ham. Så får han hendes fulde opmærksomhed.
Nikolaj har bare ikke brug for hendes opmærksomhed. Det er den frygt, den konstante mavepine, der gør ham syg. Han kan ikke blive voksen så længe Søs beskytter ham.
Nikolaj og Søs ville måske fungere bedst helt uden hinanden?

Som læser af historien håber jeg at Nikolaj vender hans gamle liv ryggen og bliver voksen. Han må bryde sin frygt for at blive ensom, binde sig til nye mennesker og lade sin søster være! Han må indse at så længe han går og murer sig inde i hans lejlighed af frygt for at blive ensom, er slaget allerede tabt.

2 kommentarer:

  1. Det er en rigtig interessant vinkel om det ville være sundere for Søs og Nikolaj at være uden hinanden. Men de har jo mistet så meget andet, og det er vel det der er skyld i deres frygt for at være uden hinanden. Det er vel også disse tab der er grunden til Nikolajs forskruede menneskelige værdier, som du kalder dem. Men alligevel er det interessant at han altid er flov over sig selv, når han har udført visse af disse handlinger. Han kan altså godt skelne mellem godt og skidt, men er bare slet ikke i stand til at kontrollere sig selv.

    SvarSlet
  2. Jeg er også enig i at jeg tror Nikolaj har en eller anden form for autisme. Han er ret asocial, og har ikke rigtig empati som normale mennekser. Men han kan elske. Han elsker silje, og han elsker Søs.
    Du skriver han er i stand til at siddestille sig selv og sine egne behov for at glæde dem. Det er jeg ikke helt enig i. Alle de uskyldige mennekser han slås med i byen osv..
    Hans krop og hans sind hænger ikke rigtigt sammen. For eksempel da han slår Silje halvt ihjel. Hans indre stemme fortæller ham han skal lade være, men han bliver ved og ved med at slå hende. Da han er færdig med at slå hende, kysser han den bevidstløse Silje.

    Derudover mener han at ved at gøre de forfærdelige ting som at skære sig selv, og give Søs det forfærdeligt, vil hun elske ham mere. Men hun har det rigtig dårligt, og har brug for at lave andet end at belkymre sig om ham. Hun får barn, og arbejder i Føtex, og vil arbejde på fuldtid selvom de har penge nok.

    SvarSlet