tirsdag den 14. februar 2012

Jesus - opdigtet eller virkelig..?

Når man hører titlen "Mit venskab med Jesus Kristus" er det næsten umuligt, ikke at tænke at her kommer en meget religionspræget bog, en bog fyldt med moralprædikener, og sikkert i så stor grad, at man selv skal være stærkt troende kristen for at kunne holde ud at læse den.

Men det er slet ikke tilfældet. Jesus spiller en anden rolle end jeg umiddelbart havde troet. Han er ikke den person som bare hænger på korset og er så from, nej han er faktisk hoppet ned derfra for at hjælpe Nikolaj på en langt mere effektiv måde. Det er som om han ikke findes før Nikolaj har allermest brug for ham, og ud fra det, er det op til en selv, at tolke om "Jesus" er en virkelig person som tilfældigt brød ind i Nikolajs lejlighed, eller om han faktisk er guds søn som er kommet Nikolaj til undsætning.

På den anden side kan jeg godt spekulere lidt over, om det overhovedet gør nogen forskel hvem Jesus er. Om Nikolaj får hjælp af den ene eller den anden person, gør vel ikke den store forskel.
Der bliver et par gange i løbet af romanen stillet spørgsmålstegn ved om Nikolaj selv har opdigtet Jesus eller om han er virkelig. Som jeg forestiller mig Jesus, så er han ikke nogen person man direkte kan se. Han er en opdigtet person som man kan søge støtte hos. En person man har for sig selv, men den opfattelse deler Lars Husum ikke. Han giver ihvertfald læseren muligheden for selv at tolke Jesus som man vil.

Da Jeppe også mødte Jesus, blev jeg sikker på at Jesus bare var en "almindelig" person med en et par råd og idéer. Der var ihvertfald intet gudeligt over ham mere. Hvis der fortsat skulle have været det, ville Jeppe og Nikolaj ikke have set han på helt samme måde, fordi Jesus, som skrevet tidligere, afhænger af den person som ser ham.

Alt i alt en bog som sætter tankerne igang, så tak for den Lars Husum :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar